divendres, 1 de gener del 2016

Atrapat pel seu passat


 

Atrapat pel seu passat

Desocupat lector/a :

Començar  l’any analitzant l’afair Sergi Guardiola indica simptomàticament que la temàtica  del present blog serà variada i  imprevisible.

Les últimes hores  de cada any sempre han estat un bon moment per a  reflexionar, fer-se bons propòsits i oblidar l'any anterior.  Em resulta curiós que jo vulgui dedicar aquestes primeres ratlles  a escriure sobre el jove futbolista  que va estar contractat pel Barça B durant 6 hores:  el temps que va trigar a descobrir-se que fa anys va escriure uns tuits de molt mal gust, insultant el Barça i  Catalunya.  Puc imaginar-me per un moment com es sent ara mateix aquest noi i la seva família, a primera hora de del dia 1 de gener de 2016.

Conec el món del futbol precisament des de la vessant no futbolística, des de la dels nens i adolescents semi-professionals que juguen a futbol, des de la de les famílies que segueixen als seus fills pels camps de futbol,  de la dels  representants de nens futbolistes... Sé  que jugar al Barça B per a qualsevol jugador jove és com aconseguir un paper a Star Wars per a un actor que comença.  És un trampolí a l’estrellat on el jugador, sigui  més o menys bo, pot ser observat per equips de primera divisió, clubs internacionals, representants de nivell, tindrà una certa publicitat,   per últim, pot obtenir l ‘oportunitat de jugar en el primer equip, o quasi.

El problema de les xarxes socials i dels twits que tots maneguem tranquil·lament consisteix en el desconeixement que,  com a les armes de foc, a aquestes també les carrega el diable. Semblen unes inofensives tecles i uns simpàtics ”intro” que ens poden arribar a canviar la vida. En el moment que creem un perfil passem a tenir un passat inesborrable  a les xarxes. ( I permeteu-me que ho digui també: un temps perdut per sempre més). On és aquest passat? En un núvol tipus Matrix on té accés tothom del globus terraqüi.  Alegrement  escrivim - com ara mateix estic fent jo- sense imaginar  les conseqüències dels nostres dits lliscant pel teclat.

Sergi Guardiola no deu ser més eixelebrat que altres jugadors que corren per aquests camps de futbol. No és un cas aillat. Segons  Ondevice Research, 1 de cada 10 joves entre 16 i 34 anys ha estat descartat en una feina a causa del seu perfil a les xarxes socials. Aquell segon d’inconsciència del passat del jugador ha estat públic i notori  a les xarxes. I per suposat no es va esborrar.

El jugador en aquests moments està molt penedit, és clar. La seva família també ho deu estar passant molt malament. La penitència que li ha estat imposada ha estat terrible i desproporcionada. Crec que ni Urdangarín ni Rato pagaran com ell la seva malifeta.  L’han portat al Paradís durant unes hores i l’han abandonat al Purgatori sobtadament. La suposada premsa esportiva s’ha fet d’or amb aquesta notícia. Es veu que els diaris esportius tenen periodistes d’investigació dedicats, no a buscar els fraus de Platini i Blatter,  sinó els comentaris a les xarxes socials de nens i joves jugadors de futbol amb possibilitats d’arribar a primers equips i zas!! , enganxar-los amb comentaris sucosos.  Pares de futurs futbolistes que teniu il·lusions, no vigileu només com juga  el vostre fill, sinó també com fa ús de les xarxes.

Doncs sí,  ara mateix Sergi  Guardiola està a casa seva amb el mòbil desconnectat, diu la premsa.  En fa de temps que ho hauria d’haver fet! També és veritat que les notícies se’ns esborren del cervell ràpidament per obra d’altres que vindran.  Sergi, no pateixis,  d’aquí a uns dies ja ningú se’n recordarà.

Espero que això serveixi de lliçó per a ell i per a d’altres joves jugadors. El món extra-futbolístic  és igual o més dur per als joves futbolistes que les lesions que puguin patir al camp. I no ho saben.


                                                       Cometa C/2013 US10>: passarà pel costat de la Terra els pròxims dies.

                                                       Foto de l'Institut d'Astrofísica de Canàries









 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada