dijous, 25 de febrer del 2016

Illa de Lesbos II

Illa de Lesbos II

 475.000

És la xifra de morts a Síria  en els últims cinc anys.  A mí aquesta xifra no em diu res. És una xifra que no la puc abastar. Ni un mort, ni 475.000. 

Permeteu-me que inclogui aquí la fotografia de Willy Brandt, canceller alemany,  agenojat a Varsòvia davant el monument a les víctimes  que va causar Alemanya durant la Segona Guerra Mundial.

 


 

 Mireu-la bé: Un dia haurem de fer aquest gest tots i cadascun de nosaltres, europeus de pro, cultes, intel·ligents i solidaris. Legions d’autobusos ens portaran en peregrinació a Lesbos, Lampedusa o Tenerife, a fer aquest gest davant petits monuments dedicats a milers de persones que van morir intentant arribar a Europa per viure dignament.
 
Hi ha un tema recurrent de la Segona Guerra Mundial que sempre m’ha intrigat pel que fa a l’Holocaust a Alemanya. Sabien els alemanys el que estava passant a Auswitz, Dachau o Sachsenhausen( a tocar de Berlin) ?  En algun llibre del gran d’Anthony Beevor, historiador de la Segona Guerra Mundial, he llegit que alguns soldats alemanys del front no donaven credibilitat a aquestes històries.


A Hermanos de Sangre, la sèrie de televisió d’Steven Spielberg, sobre el desembarcament de les tropes aliades a Normandia, els soldats americans que entren a Alemanya, es troben camps de presoners amb morts vivents caminant entre els barracons. No es creuen el que estan veient.  Els soldats americans obliguen els ciutadans alemanys dels pobles del voltant a ajudar aquests presoners. D’aquesta manera els consideren responsables del que passava al costat de casa. Encara que no haguessin fet res, o per no haver fet res precísament.
 

Els nostres descendents allà pel 2100, quan Siria I Irak hàgin desaparescut del mapa diran:
-          I no vàreu fer res per evitar-ho?
Doncs no, ni nosaltres, ni els nostres polítics.
 
Els ciutadans europeus no som els causants d’aquesta desgraciada guerra a Síria, o Sudan, però sí en som responsables de no acollir els refugiats d'aquets països.
 

I nosaltres sopant amb els nostres amics i opinant que això no és el nostre problema. “No sé on hauran d’anar aquesta gent, però aquí a Europa no hi tenen lloc. A més, alguns són terroristes". Toma ja!  "Que es quedin al seu païs i no vinguin a buscar problemes a Europa, que no hi tenim res a veure. L’Europa rica, la que per Nadal no sap què regalar als seus fill que ho tenen tot, si la Play 4 o la XBOX, la que llença menjar en bon estat per la porta del darrera dels supermercats, no pot acollir aquesta gent.
 
Si mirem el mapa d’Europa,  en mig del globus terraqüi, comprovarem que volguem o no, ( més aviat es veu que no) el flux de refugiats/emigrants va des d’Orient mitjà, Europa de l’Est, de Sudamèrica, d'Âfrica i d'Âsia, direcció Europa. I aquest fluxe migratori és imparable. No hi ha mur que ho aturi. Francesc Torralba dixit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada