dimarts, 7 de gener del 2020

Un lloc al sol


El suïcidi d’Ari Behn, l’exmarit de la princesa Marta Lluïsa de Noruega, portat a terme el dia de Nadal, m’ha impactat. Què voleu que us digui? És així.

Confesso que estic força al dia del que passa a les monarquies europees. Sóc lectora habitual de la revista Hola. No sé si el desocupat lector recordarà que habitualment esmorzo en una cafeteria que disposa de diaris i revistes per als clients.

La mestressa guarda els dimecres la revista Hola, sota la caixa registradora, per a les clientes (sí, clientes dones ) VIP (i sí, jo una d’elles). Vol que la gaudim fresca, acabada de sortir de la impremta i amb les fotografies en paper couché  resplendents i sense arrugues. Els dijous ja la posarà a disposició de la plebs a l'estanteria comú. Sense dir-li res, ella me la col·loca al costat de la tassa de cafè, tan bon punt m’assec a la barra. M'agrada aquesta cafeteria que sembla treta d'una pel·lícula americana, amb la cambrera com a protagonista posant cafè amb una melita. (La setmana passada, però, un cambrer nou em va dir l’hora en comptes de donar-me l'Hola, quan li vaig demanar).
Són molts anys  mirant, que no llegint,  la revista, concretament  les fotografies, que no el text. No es tracta d’un coneixement profund. Tot i així, és molt.

A títol d'exemple, aquests dies els meus fills van quedar sorpresos amb la targeta de felicitació de Nadal que els Reis d'Holanda havien enviat a la premsa. Es tractava de la foto de les vacances de la família a la Feria de Abril de Sevilla d’aquest any, disfressats de flamencs ( no l'ocell). La família reial holandesa feia molta gràcia portant faldilles amb farbalans de colors i amb una cara inconfusible de turistes nòrdics. Jo vaig haver d’explicar a la meva família que els reis d’Holanda es van conèixer i enamorar a l’Exposició Universal de Sevilla de l’any 1992 i que li tenien molta estima a la ciutat en conseqüència. Màxima, argentina i filla d’un ministre de la dictadura d’aquell país, es trobava llavors  a Sevilla a la caça d’algun milionari. La jugada li va sortir tan bé que mai s’ha sospitat que aquell fos el veritable objectiu del seu viatge. I crec que a Holanda, a dia d'avui, fins i tot l’aprecien i ella també s’ha acabat enamorant del grassonet i bon jan que és el seu marit.

Els meus fills van al·lucinar amb la monarcowiquipèdica mare que tenien a casa. He de confessar que em vaig avergonyir una mica de tants coneixements de  la matèria,   i sense despentinar-me. Per tant, dies després, em vaig veure obligada a guanyar punts amb ells. Vaig haver d’explicar-los qui era una poetessa americana, que va ser esmentada en una sèrie de televisió, per entendre el gag.  Uff. Fins i tot em varen aplaudir, tal era el meu prestigi caigut en desgràcia.
Dit això i situats en el tema, he de reconèixer que el suïcidi de l’exmarit de la princesa Marta Lluïsa no m’ha sorprès del tot. M'ha entristit el patiment d'aquest home que volia ser artista, i no el marit o exmarit d'una princesa. i no ho va aconseguir.

He detectat últimament que les joves generacions de prínceps i princeses no es casen amb membres de la reialesa sinó amb dones i homes plebeus, que no han crescut en aquest ambient privilegiat. En això coincideixo amb el periodista expert en la matèria Jaime Peñafiel. Considera que els reis i prínceps s’han de casar entre ells, perquè per això cobren de nosaltres. No poden tenir el privilegi  de viure sense treballar, perquè han nascut de persones de sang blava ( sembla ser que la tenen) i a sobre amb els avantatges dels plebeus  de casar-se  amb qui volen. La camada de prínceps i princeses ha de tenir sang blava cent per cent i no barrejada amb la dels muggels, gentils o mortals. I sinó,  que renunciïn als seus privilegis. La pobra germana de la Reina d’Anglaterra, la princesa Margarita, no es  va poder casar amb un divorciat. Doncs la resta de prínceps i princeses actuals igual. O sigui, que o tots moros o tots cristians.  Per viure de l’erari públic sí, perquè són d’una raça superior, però per casar-se resulta que són mortals i poden fer-ho per amor. Doncs, en la meva opinió i en la d’en Peñafiel, no.
Aquesta decisió de casar-se amb gent que no pertany al seu cercle reial pot comportar danys col·laterals imprevistos:  la família plebea, que no està preparada psicològicament per a aquesta nova  situació. Els familiars nouvinguts al palau pateixen, i molt, encara que no ho sembli. Els germans i germanes, marits, cunyats, pares, de qui es casa amb el príncep o rei, a partir del dia de la boda, descobreixen sobtadament que la vida que porten és normal i corrent i molt diferent del seu familiar.   Si són persones fràgils, emocionalment parlant, es poden sentir fracassats per no haver aconseguit la mateixa vida extraordinària que els seus germans o familiars convertits en reis o prínceps d’un dia per l’altre. O bé es poden sentir impotents perquè voldrien continuar portant la mateixa vida anònima i descobreixen que ara és impossible.
Les conseqüències d'aquestes frustracions poden ser terribles per a ells: Poden suïcidar-se (Erika, la germana petita  de la Reina Letízia; Inés, la germana petita de la Reina Màxima d’Holanda o Ari Ben, l’exmarit de Marta Lluïsa de Noruega);  poden patir depressions (James Middleton,  germà de la duquessa de Cambridge),  poden "vendre" la informació de la boda d'aquesta als diaris sensacionalistes (el pare i  germanastres de Meghan Markle, duquessa de Sussex,  per aconseguir diners); poden robar de l’erari públic, pensant que tenen immunitat ( Iñaki Urdangarin); o simplement poden voler denunciar a tots els mitjans de comunicació d’un país, per tal que la deixin continuar amb la seva vida anònima,   i no aconseguir-ho (Telma, germana de la Reina Letízia, va haver de pagar les considerables costes judicials de tot el procés).
Són persones normals, avocades a tenir una vida normal, que observen de reüll i amb certa enveja com el seu familiar ha obtingut  un lloc al sol (astre) i gaudeix d’una vida fàcil, absolutament privilegiada i extraordinària, sense més esforç que haver-se casat i parit uns quants fills per perpetuar l’espècie.  I ells, simples mortals, habiten la Terra (planeta), amb tots els inconvenients que això comporta. Ha de ser molt dur suportar aquesta situació a la vista de tothom, família,  amics, exposats a la premsa... Veure de lluny el sol i no poder aconseguir-lo.

Es troben en la mateixa situació que Montgomery Clift a la pel·lícula Un lloc al sol. Ell s'ha enamorat i es vol casar amb una milionària guapíssima (Elizabeth Taylor) que ha conegut,  i que el portaria a abandonar la seva vida d’obrer en una fàbrica. Però ha deixat embarassada la seva xicota, lletja,  de la feina. Decideix assassinar-la per aconseguir un lloc al sol al costat d’Elizabeth Taylor. La policia el descobreix, però, i acaba (alerta spoiler) condemnat a mort.

És el trits destí dels plebeus que ens acostem al sol. Acabem socarrimats per activa o per passiva.



I de regal aquesta foto















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada