dissabte, 16 d’abril del 2016

L'illa de lesbos IV


Avui el papa Francesc visita l’illa de Lesbos. En el santoral dels blogs, avui és el meu sant.

El Papa ha dit que es tracta de la catástrofe humanitària més gran des de la Segona guerra Mundial.

Aquesta visita m’ha fet pensar en la que va realizar la Creu Roja Danesa al ghetto de la ciutat checa de Theresienstadt  l’any 1944. Dies abans de la visita,  els nazis van intensificar les deportacions al camp de concentració d’Auswitz per buidar el guetto. Van ordenar als jueus treure el morts dels carrers, i contruir jardins i parcs.  Els nazis van arribar a fer una filmació del “balneari jueu”, com el van anomenar. Finalment la Creu Roja va resultar enganyada.

Igualment hauran enganyat al Papa Francesc. S’haurà trobat una illa on els cadàvers flotants ja els hauran recollit de les platges,  i segurament hauran fet més deportacions a Turquia. L’illa estarà preparada per rebre de nou els turistes. Fins i tot la MTV està preparant ja una espècie de “Lesbos shore”.

El Papa fa temps que clama en el desert. De tant en tant fa un discurs amb frases colpidores i que ralment les sent, però que no seveixen de res. Hauria de dimitir ja que els seu feligresos no li fan cas.
Les informacions sobre refugiats comparteixen portada als diaris al costat de l’última estupidesa dita per un jugador de futbol. Aquest és el símptoma inequívoc que ja hem fet una durícia al nostre cor amb aquesta noticia i ja no ens afecta. Per això el director del diari així ho ha editat.
En realitat ja no tenim cor els europeus. Són més de 4 milions de sirians que fugen de la guerra. No els volem.  Els nostres governants incompleixen els tractats i convencions internacionals i  avui farem la nostra vida normal, perquè això ens preocuparà una mil·léssima de segon.

Feliç dia!
 
                                             — Comite International de la Croix Rouge a Theresienstadt 
 

 

2 comentaris:

  1. Bon dia, estimada bloggera.
    El nazisme i el problema que existeix a Síria a l'actualitat no són comparables: el primer fou l'eliminació sistemàtica i prederminada del poble jueu, entre d'altres, i el segon és una guerra civil o conflicte intern amb espectadors internacionals retransmesa pels mitjans de comunicació amb el paper que aquests tenen avui dia.
    No obstant, costa d'entendre com els governs i les institucions s'ho miren amb preocupació i resignació o simplement miren cap a una altra banda...
    El que és més greu és que els deixem a la seva sort enmig del mar amb tan sols l'ajuda altruista i desinteressada d'uns grups de bombers i socorristes aquàtics. Però, és clar, aquestes vides ofegades i amb elles les seves il·lusions no tenen en realitat cap interès econòmic...
    Moltes felicitats pel teu bloc!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Disculpa el retràs anònima lectora. Totalment d'acord que no són comparables nazisme i Síria. Però és que Europa no reacciona, com no va reaccionar llavors.
      Desespera que els nostres governs no facin res.
      Moltes gràcies per la teva aportació.
      No deixis de fer-me altres comentaris teus tan brillants com aquest.
      Que aquesta tragèdia no s'oblidi o no deixi de preocupar-nos.
      Perrymason

      Elimina